Aanbieden van hulp of opvang

Algemeen

Alle informatie over hulp bieden, hulp vragen en andere thema’s, vindt u op deze pagina. Hier leest u ook bij welke organisaties u terecht kunt.

Hulp aanbieden

U kunt zelf op verschillende manieren mensen uit Oekraïne helpen. 

Onderdak bieden

Denkt u erover na vluchtelingen onderdak te bieden? Kijk dan op de website van Refugee Home. Hier kunt u zich aanmelden als gastgezin.

Meehelpen als vrijwilliger

Hulp in en rond onderwijs

Er zijn voor langere tijd extra mensen nodig die een bijdrage leveren voor schoolgaande vluchtelingen uit Oekraïne.

Spullen aanbieden

Door particulieren

De hulporganisaties geven aan dat er op dit moment vooral behoefte is aan opvangplekken en geld. Spullen zijn er voldoende. VluchtelingenWerk Nederland brengt initiatieven in kaart.

Door ondernemers

Als u als ondernemer spullen aan wilt bieden, kunt u een mail sturen naar info@venlo.nl. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op om uw aanbod te bespreken.

Geld geven

Via Giro 555 kunt u bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. U kunt een bijdrage geven aan de UNHCR. Dat is de internationale vluchtelingenorganisatie die in Oekraïne en in de landen om Oekraïne heen helpt met noodhulp.

Hulp voor gastgezinnen

Aanmelden als gastgezin kan via de website van RefugeeHome.

Voor gastgezinnen en mensen die hulp (willen) bieden aan vluchtelingen kan veel onduidelijk zijn. Informatie staat op RefugeeHelp. Dit is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen inzet. 

Ter ondersteuning van de particuliere opvang is er een handreiking Particuliere Opvang Oekraïners. Hierin vinden particulieren informatie over hoe zij een opvangplek aan kunnen bieden, waar zij op moeten letten en welke voorzieningen beschikbaar zijn.

U kunt met vragen ook terecht bij de Rode Kruis Informatielijn via telefoonnummer 070 - 44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur).

Meer informatie

Zelf hulp nodig

Maakt u zich zorgen over de oorlog in Oekraïne en bent u bang of angstig hierover? Praat erover met familie, vrienden of bekenden. Probeer daarbij zoveel mogelijk uw dagelijkse gewoontes aan te houden.

Mocht u er alleen of met de mensen om u heen niet uitkomen, dan kunt u terecht bij Stichting MIND Korrelatie, hier staan psychologen u gratis te woord en zij kunnen u doorverwijzen als dat nodig is. Bij De Luisterlijn kunt u 24 uur per dag uw verhaal kwijt.