Eigen gezondheid en klachten

Hoe kunt u het coronavirus oplopen?

Het coronavirus zit in de keel van iemand die besmet is. Als deze persoon hoest en niest, komen er kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Door deze druppeltjes in te ademen, kan men besmet raken. Ook kunt u het virus via handen en voorwerpen binnenkrijgen.

Wat kunt u doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn eenvoudig. Deze maatregelen, ook wel hand- en hoesthygiëne genoemd, gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

  • Was de handen regelmatig met zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

Verder is het belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Dit doet u door goed en gezond te eten, voldoende te slapen, lekker naar buiten te gaan, regelmatig een raam thuis open te zetten en voldoende te bewegen.

Is het veilig om bezoek te ontvangen?

Als u bezoek ontvangt met verkoudheidsklachten, zoals hoesten, vraag hen dan een andere keer terug te komen. Dit is heel normaal, zij kunnen u immers aansteken.
Ook als u hulp- of zorgverlener verkoudheidsklachten heeft, mag u hem of haar vragen om een andere keer terug te komen. U mag er echter vanuit gaan dat zorgverleners goed geïnformeerd zijn en werken volgens de richtlijnen.
Het advies van de overheid is, om met maximaal drie personen bij elkaar te zijn en ook bij een bezoek in huis 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.

Wat doe ik wel/niet als ik verkouden ben of misschien het coronavirus heb?

Het is altijd slim om thuis te blijven en uit te zieken. Ga bij twijfel niet op bezoek bij anderen en neem niet deel aan activiteiten en uitjes waar meerdere mensen bijeen komen. Zo voorkomt u dat u anderen aansteekt en spaart u energie om sneller beter te worden.

Hoe weet ik of ik een ‘gewone’ griep heb of besmet ben met het coronavirus?

De klachten bij de griep en het coronavirus lijken veel op elkaar. De kans op een besmetting met het coronavirus is groter als u:

  • Contact hebt gehad met iemand die daadwerkelijk is besmet met het coronavirus.
  • Klachten krijgt nadat u terugkomt uit een gebied waar veel besmettingen met het coronavirus zijn.

Besmetting met het coronavirus kan alleen worden vastgesteld na onderzoek. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Verkoudheidsklachten: u moet hoesten of bent benauwd
  • Koorts (meer dan 38 graden Celsius)

Let op: ouderen krijgen niet altijd koorts. Denkt u dat u het coronavirus hebt of twijfelt u? Neem dan contact op met uw huisarts.

Vooral mensen uit kwetsbare groepen worden getest

De huisarts/GGD test niet meer iedereen die mogelijk het coronavirus (COVID-19) heeft, omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Heeft u klachten die op het coronavirus wijzen, blijf thuis totdat u minstens 24 uur geen klachten meer hebt. De (huis)arts bepaalt of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben.

Bel alleen je huisarts bij ernstige klachten

Heeft u klachten zoals koorts (meer dan 38 graden Celsius) en hoest u of ademt u moeilijk? Dan kunt u bellen met de huisarts. Als de klachten overeenkomen met het coronavirus wordt u dus niet meer standaard getest

Wat gebeurt er als u besmet bent met het coronavirus?

Iemand die besmet is, wordt in isolatie gehouden. Isolatie betekent dat we u vragen thuis te blijven, in een aparte kamer. U kunt thuis in isolatie blijven of in het ziekenhuis. Dit hangt af ervan hoe ziek u bent.

Uitgebreide informatie

Uitgebreide informatie op de website van het RIVM (Rijksintituut voor Volksgezondheid en Milieu van het ministerie.