Inburgeren

Algemeen

Het doel van de nieuwe Wet inburgering is dat u zo snel mogelijk meedoet in Nederland. En dat u ook zo snel mogelijk werk vindt.

Wat u moet weten

Refugee Team, TopTaal en de gemeente Venlo zijn verantwoordelijk voor uw inburgering. U krijgt een brief van Refugee Team wanneer u moet starten met uw inburgering.

Hoe het werkt

Maatschappelijke begeleiding

U krijgt een woning in de gemeente Venlo. De organisatie Incluzio helpt u met praktische zaken. Zoals het kopen van spullen voor uw huis. Of het aanvragen van huurtoeslag. Ook geven zij meer informatie over verschillende onderwerpen, zoals gezondheid, financiën en werk. Dat noemen we maatschappelijke begeleiding.

Brede intake

Met een Brede intake bereiden we u voor op uw inburgering. De Brede intake duurt 10 weken. En bestaat uit workshops en activiteiten. In de workshops oefent u de Nederlandse taal. En maakt u een overzicht van uw kwaliteiten en eigenschappen. Samen met uw coach van Refugee Team doet u activiteiten. Om uw buurt beter te leren kennen. Een netwerk op te bouwen. En meer te leren over werken in Nederland. In de laatste week van de Brede intake presenteert u een plan voor uw toekomst. Ook maakt u samen met uw coach van Refugee Team en uw klantregisseur van de gemeente Venlo een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP). Dit is een belangrijk document voor de rest van uw inburgering.

Oriëntatiefase

Na de Brede intake start u met uw inburgeringsroute. U volgt taallessen bij TopTaal en een programma bij Refugee Team: de Oriëntatiefase. De Oriëntatiefase duurt 16 weken en bestaat uit actieve workshops. In de workshops krijgt u meer informatie over verschillende onderwerpen, zoals werken en studeren in Nederland.

Participatieverklaringstraject (PVT)

In het Participatieverklaringstraject (PVT) maakt u kennis met de Nederlandse normen en waarden. Bijvoorbeeld: iedereen in Nederland is gelijk. Het PVT bestaat uit 4 workshops. Aan het einde van het PVT zet u uw handtekening op een papier. Dat papier noemen we de participatieverklaring. U verklaart dan dat u actief wilt meedoen in de Nederlandse samenleving. En dat u respect hebt voor wat belangrijk is in Nederland.

Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP)

In de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) maakt u kennis met de Nederlandse arbeidsmarkt. U leert meer over verschillende beroepen in Nederland. Over welke kwaliteiten u nodig heeft voor welk beroep. Over het vinden van werk en het opbouwen van een netwerk. En over uw kansen op de arbeidsmarkt.

Begeleiding naar (vrijwilligers)werk en/of een opleiding

Een coach van Refugee Team helpt u met het vinden van een baan. Of met het zoeken naar een opleiding. U maakt samen met uw coach een cv. En u zoekt samen met uw coach naar vacatures. De coach van Refugee Team helpt u ook met uw sollicitatie.

Meer informatie