Inschrijven Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

Oekraïense vluchtelingen en vluchtelingen met een rechtmatig verblijf in Oekraïne kunnen zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP)

Inschrijven

Na het inschrijven krijgen vluchtelingen een BSN nummer. Dit BSN nummer is nodig om bijvoorbeeld te werken en om speciale voorzieningen aan te vragen.

  • Vluchtelingen die bij gezinnen of families in de particuliere opvangen verblijven kunnen een afspraak maken en zich inschrijven. 
  • Verblijft u op een van de opvanglocaties? Bespreek de inschrijving dan met de coördinator of de hulpverleners die daar aanwezig zijn. 

Hoe werkt het?

Identiteit vaststellen 

Bij het inschrijven is het belangrijk dat de medewerkers van de gemeente de identiteit, nationaliteit en/of rechtmatig verblijf in Oekraïne kunnen vaststellen. Dit kan met een Oekraïens paspoort, Oekraïense nationale identiteitskaart of nationaal paspoort / identiteitskaart en een verblijfsvergunning van Oekraïne. Kinderen die binnen een gezin meereizen, kunnen we ook zonder documenten inschrijven in de BRP.

Paspoort moet leesbaar zijn

Een paspoort uit Oekraïne dat vóór 2016 is uitgegeven is vaak tweetalig: Oekraïens en Russisch. Dit document is meestal nog met de hand geschreven. Dit is voor de gemeente niet altijd leesbaar. Als we het document niet kunnen vertalen of als het niet leesbaar is, moet de vluchteling een certificaat van identiteitsvaststelling aanvragen bij de Oekraïense ambassade in Den Haag.

Certificaat aanvragen

  • Oekraïners kunnen het certificaat online aanvragen bij de ambassade.
  • Dit kan ook tijdens het inloopspreekuur van de consulaire afdeling van de Oekraïense ambassade. Open op werkdagen van 09.00 - 13.00 uur aan de Zeestraat 78, 2518 AD in Den Haag. Zij geven het document meestal dezelfde dag ’s middags af.

Meer informatie

  • Meer informatie over inschrijven in de BRP vindt u op de website van de Rijksoverheid.
  • Iedere dinsdag en donderdag organiseert VluchtelingenWerk een spreekuur voor mensen uit Oekraïne. 
  • Wilt u vluchtelingen onderdak bieden? Op Refugee Home kunt u zich aanmelden als gastgezin.
  • Bent u vluchteling? Op RefugeeHelp vindt u het volledige hulpaanbod.