Ongedierte melden

Heeft u last van kakkerlakken of ratten bij uw woning? De gemeente kan ze voor u bestrijden. Voor de bestrijding van ander ongedierte moet u contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf.

Wat u moet weten

 • Voor de bestrijding van ander ongedierte bij u thuis, bijvoorbeeld door muizen, zilvervisjes, vlooien of wespen moet u contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf.
 • Heeft u thuis last van wespen of een wespennest? Neem contact op met een professionele wespenbestrijder.
 • Gaat het om een wespennest in een openbaar gebouw of in de openbare ruimte dan kunt u dit wel melden aan de gemeente.
 • Een bijennest kunt u het best laten weghalen door een imker.
 • Bij vleermuizen of steenmarters in uw woning kan de gemeente u adviseren.

Overlast door ratten

Na uw melding beoordelen gediplomeerde medewerkers van de gemeente Venlo ter plekke hoe de overlast het beste kan worden aangepakt. Daarbij vragen we mogelijk ook van u en uw buren om maatregelen te nemen om overlast te bestrijden. Als het nodig is, plaatst de gemeente rattenklemmen.
Werken de getroffen maatregelen niet? Alleen dan mogen de medewerkers rattengif gebruiken. Vanaf 1 januari 2017 is rattengif alleen toegestaan als de bestrijding wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf/gemeente.

Voorkom overlast

Ratten veroorzaken vaak schade en kunnen ziektes overdragen, bijvoorbeeld de ziekte van Weil. Daarom is het belangrijk maatregelen te nemen om overlast te voorkomen. U kunt zelf al maatregelen nemen.

Tips

 • Leg of hang geen voedsel in uw tuin. Wilt u in de winter toch voedsel ophangen voor de vogels? Hang (vaker) kleine hoeveelheden op die door de vogels snel opgegeten kunnen worden.
 • Plaats geen afval of etensresten in zakken in uw tuin. Bewaar afval in goed afsluitbare containers of afvalbakken.
 • Heeft u huisdieren zoals kippen, konijnen of volièrevogels in uw tuin? Voorkom dan dat ratten het voedsel in het hok en de ren kunnen bereiken. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door het hok aan de buiten-, boven-, en onderkant te bedekken met gaas met mazen kleiner dan 0,5 cm. Dit houdt ook muizen tegen.
 • Zorg dat kieren van uw huis, schuur of garage die groter zijn dan 0,5 cm worden afgedicht, zodat de ratten en muizen hierdoor niet naar binnen kunnen om te nestelen. Plaats bijvoorbeeld bijenbekjes in de stootvoegen. Dan kunnen er ook geen wespen, bijen en hommels de spouw in.
 • Maak uw schuur of garage regelmatig schoon en ruim deze op. Houd uw woonomgeving zo schoon en opgeruimd mogelijk. Dat maakt de omgeving minder aantrekkelijk voor allerlei ongedierte.
 • Al deze maatregelen hebben zin als u ze ook samen met uw buurtgenoten neemt. Spreek elkaar er dus op aan wanneer er iets niet goed gaat.

Kosten

Het bestrijden van ratten en kakkerlakken bij uw woning is gratis. Voor de bestrijding van ander ongedierte kunt u de kosten opvragen bij een gespecialiseerd bedrijf.