Geslachtswijziging aanvragen

Algemeen

Wilt u het geslacht wijzigen dat in uw geboorteakte staat (transgender)? Dan kunt u dit bij de gemeente laten veranderen in uw geboorteakte. U kunt hierbij eventueel ook uw voornamen wijzigen.

Wat u moet weten

Om uw geslacht op uw geboorteakte te laten wijzigen moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U bent 16 jaar of ouder op het moment van aanvragen
  • U kunt de aanvraag alleen in Venlo doen als u in de gemeente Venlo geboren bent. Bent u geboren in een andere gemeente in Nederland, dan moet u de wijziging bij die gemeente aanvragen.
  • Bent u in het buitenland geboren? Dan moet u het verzoek doen bij de gemeente Den Haag. U moet een geldige verblijfsvergunning hebben en minimaal een jaar in Nederland wonen.

Aanvragen

Wijziging van uw geslacht op uw geboorteakte moet u persoonlijk aanvragen in het stadskantoor. U kunt de aanvraag alleen zelf doen. Het is niet mogelijk om hiervoor iemand te machtigen.

Afspraak maken

U moet een afspraak maken voor de aanvraag. Dat kan telefonisch, bel 14 077

Voor het doorgeven van een geslachtwijziging heeft u nodig:

Voornaam/voornamen wijzigen

Tijdens de aanvraag kunt u zelf aangeven welke voornaam of voornamen u wilt hebben na uw geslachtswijziging. De gemeente zet deze op uw geboorteakte. 

Kosten

De wijziging van uw geslacht op uw geboorteakte is gratis. U moet wel rekening houden met kosten voor een nieuw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs).