Huisnummer aanvragen of wijzigen

Algemeen

Als u nieuwe, zelfstandige, woonruimte of verblijfsruimte heeft gerealiseerd moet u bij de gemeente een huisnummer aanvragen voor deze ruimte. Als een huisnummer kan vervallen omdat u ruimtes samen voegt, moet u dat ook melden.

Wat u moet weten

Vergunning nodig?

Voordat u een u nieuwe, zelfstandige, woonruimte of verblijfsruimte realiseert, kunt het best eerst een vergunningencheck doen via het Omgevingsloket. Dit geldt ook als een huisnummer kan vervallen omdat u ruimtes samen voegt.

Vergunning vereist?

U hoeft zelf geen huisnummer aan te vragen als u voor de aanpassingen een omgevingsvergunning nodig heeft en als u de vergunning krijgt.

Geen vergunning?

Als uit de vergunningencheck in het Omgevingsloket blijkt dat er géén vergunningen nodig zijn kunt u bij de gemeente zelf een huisnummer aanvragen voor deze ruimte.

Als u bij de gemeente een huisnummer aanvraagt voor de nieuwe ruimte, neemt de gemeente de woning op in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Voor de bewoner of gebruiker van de nieuwe ruimte is dat belangrijk omdat iemand alleen kan verhuizen naar een geregistreerd adres. Een woonruimte moet ook geregistreerd staan als de bewoner nutsvoorzieningen of toeslagen wil aanvragen. Ook voor hulpdiensten als brandweer en ambulance is het belangrijk dat verblijfsruimten goed staan geregistreerd. 

Aanvragen

Wat moet ik meesturen?

Bij uw aanvraag moet u onderstaande documenten toevoegen:

 • Situatieschets met de ligging van het gebouw.
 • Duidelijke bouwkundige tekeningen van de bestaande en nieuwe situatie. Inclusief maatvoering in de schaal 1:100.
 • Het resultaat van de vergunningcheck uit het Omgevingsloket. Het document moet een PDF bestand zijn.
 • Vraagt u een huisnummer aan voor Camper Village Arcen (Dorperheideweg 34)? Stuur dan ook een verklaring van Camper Village Arcen mee.

Hoe indienen?

 • Stuur uw verzoek voor toewijzen of intrekken van een huisnummer naar info@venlo.nl
 • U kunt ook een brief sturen met uw verzoek. Stuur uw brief naar:
  Gemeente Venlo
  Publieke Informatievoorziening
  Postbus 3434
  5902 RK Venlo
 • De gemeente neemt binnen zes weken contact met u op. 

Kosten

Het aanvragen van een huisnummer is gratis.