Informatie voor Niet-Nederlandse inwoners

Op 6 juni zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. U kunt alleen stemmen als u de Nederlandse nationaliteit heeft. Of de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie (EU).

Registreren om te stemmen is niet meer mogelijk

Registreren om te stemmen 

U woont in Nederland en heeft de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie (EU). U mag daarom zelf kiezen in welk land u stemt voor het Europees Parlement: of in Nederland (het EU-land waar u woont) of in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft. 

Als u ervoor kiest in Nederland te stemmen voor de verkiezingen van de Nederlandse leden van het Europees Parlement, moet u zich hiervoor registeren. 

Registreren doet u door het digitaal formulier (Y 32) in te vullen. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Formulier

In maart ontvangen alle inwoners met een nationaliteit van één van de landen van de Europese Unie een brief met een formulier Y 32. Het formulier vindt u ook op de website van Rijksoverheid. Wij moeten uw verzoek uiterlijk 23 april  hebben ontvangen.

U stuurt het ingevulde formulier Y 32 via e-mail, of per post naar de gemeente:

  • E-mail: verkiezingen@venlo.nl
  • Per post: Gemeente Venlo, Antwoordnummer 6001, 5902 VB Venlo. Een postzegel is niet nodig.
  • U kunt het formulier ook tijdens onze openingstijden afgeven in het stadskantoor. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. 

Het formulier Y 32 en de begeleidende brief zijn in meerdere talen beschikbaar op de website van Rijksoverheid.

Nadat u het formulier heeft ingeleverd blijft u, zolang u in Nederland woont, in Nederland geregistreerd als kiezer voor het Europees Parlement.

Wilt u in uw land van herkomst stemmen, dan hoeft u zich niet te registeren. Wel moet u zich tijdig melden bij de autoriteiten van uw land van herkomst.

Wanneer inleveren?

De gemeente waar u staat ingeschreven, moet dit formulier uiterlijk 23 april 2024 hebben ontvangen. U ontvangt een stempas waarmee u kunt stemmen.