Informatie voor Niet-Nederlandse inwoners

In 2024 vinden de volgende Europees Parlement verkiezingen plaats. Bij deze verkiezing kiest u wie uw belangen gaat verdedigen in de EU.

Op de website van Rijksoverheid vindt u het formulier Y 32. Hiermee kunt u zich registreren.

Registreren

Registreren om te stemmen voor Europees Parlement in Nederland

U woont in Nederland en heeft de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie (EU). U mag daarom zelf kiezen in welk land u stemt voor het Europees Parlement: of in Nederland (het EU-land waar u woont) of in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft. 

Als u ervoor kiest in Nederland te stemmen voor de verkiezingen van de (Nederlandse) leden van het Europees Parlement, moet u zich hiervoor registeren. Registreren doet u door het formulier Y 32 in te vullen.

Wilt u in uw land van herkomst stemmen, dan hoeft u zich niet te registeren. Wel moet u zich tijdig melden bij de autoriteiten van uw land van herkomst.

Nadat u het formulier heeft ingeleverd, blijft u (zolang u in Nederland woont) in Nederland geregistreerd als kiezer voor het Europees Parlement.

Op de website van Rijksoverheid vindt u ook vertalingen van het formulier in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Pools en Spaans.

Wanneer inleveren?

De gemeente waar u staat ingeschreven, moet dit formulier uiterlijk 23 april 2024 hebben ontvangen. U ontvangt een stempas waarmee u kunt stemmen.