Naamgebruik

Algemeen

Gaat u trouwen, uw partnerschap laten registreren of scheiden? U kunt bij de gemeente aangeven hoe overheidsinstanties u voortaan kunnen aanschrijven.

Wijzigen naamgebruik

De gemeente en andere organisaties gebruiken standaard uw aanschrijfnaam als zij u post sturen. De achternaam waarmee u bent geboren, blijft in uw officiële papieren staan (bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs).

Stel: u heet J. de Wit en uw partner heet P. Jansen. Dan kunt u kiezen uit 4 namen waarmee u wordt aangeschreven:

  • J. Jansen
  • J. de Wit
  • J. de Wit-Jansen
  • J. Jansen-de Wit

Via de knop 'Regel met DigiD' kunt een verzoek doen om de achternaam van uw partner te gebruiken of het naamgebruik te wijzigen. Het maakt niet uit of u man of vrouw bent.

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan kiest u het naamgebruik tijdens de (huwelijks)aangifte.

Achternaam wijzigen

Wilt u uw achternaam of die van uw kinderen veranderen? Dit gaat via het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Meer informatie over de voorwaarden en hoe het werkt vindt u op de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie

Voornaam wijzigen

Wilt u uw voornaam laten veranderen? Dan moet u een verzoek indienen bij de rechtbank. U heeft dan een advocaat nodig. Gaat het om een wijziging van de voornaam van een minderjarige? Dan moet een van de ouders of de voogd het verzoek indienen.