Rijbewijs aanvragen of verlengen

Algemeen

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan in het Stadskantoor. Maak hiervoor een afspraak. Ophalen van uw rijbewijs kan op de 5e werkdag na 11.00 uur.

Wat u moet weten

Spoedaanvraag

 • Als u met een spoed een rijbewijs nodig heeft kunt u gebruik maken van de spoedprocedure. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Let op de openingstijden.
 • Als uw spoedaanvraag aan de balie voor 14.00 uur geregeld is, kunt u het nieuwe rijbewijs de volgende werkdag ophalen na 11.00 uur. Als u het oude rijbewijs kwijt bent, kan het wat langer duren.
 • Voor een spoedaanvraag betaalt u extra

Verlengen rijbewijs

U kunt uw rijbewijs ook  online verlengen via de RDW. Dit kan bij een erkende fotograaf. Na 2 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen in het stadskantoor. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? 

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal één en mag maximaal vijf coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas.

Begeleiderspas aanvragen bij de RDW

Voor de aanvraag van het rijbewijs is geen toestemming van de ouders nodig. De begeleiderspas moet wel al zijn aangevraagd en u moet een akkoord hebben van de RDW voor de aanvraag van het rijbewijs.

Extra categorie

Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Ook heeft u een Gezondheidsverklaring nodig per nieuwe categorie.

Code 95

Met de code 95 op het rijbewijs toont u aan dat u geschikt bevonden bent (vakbekwaam) om beroepsmatig bepaalde voertuigen te besturen. Als u de code 95 toe wilt laten voegen op uw rijbewijs, vraagt u dit aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Als het CBR uw registratie heeft bevestigd, maakt u bij de gemeente een afspraak om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

65 jaar en ouder

Als u tussen de 65 en 70 jaar oud bent, krijgt u een rijbewijs dat geldig is tot uw 75e verjaardag. Bent u ouder dan 70? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig. Als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag, dan moet u zich medisch laten keuren voordat u uw rijbewijs verlengt.

Medische keuring

U heeft een medische keuring nodig als u 75 jaar of ouder bent, u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Een medische keuring regelt u via een Gezondheidsverklaring. U hoeft zich niet medisch te laten keuren om op een bromfiets of scooter te mogen rijden. Dit hoeft ook niet bij een snorfiets of brommobiel. 

Bromfietsrijbewijs

U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. De Rijksoverheid heeft meer informatie over bromfietsrijbewijzen.

Rijbewijs scootmobiel

U heeft geen (bromfiets)rijbewijs nodig om een scootmobiel te besturen.

Rijbewijs verlengen in het buitenland

Woont u in het buitenland en is uw Nederlandse rijbewijs verlopen? Meer informatie vindt u op de site van de Rijksoverheid.

Geldigheid

Een rijbewijs 10 jaar geldig. Behalve als u 70 jaar of ouder bent of in het bezit bent van rijbewijs C of D, dan is een rijbewijs 5 jaar geldig.

Meenemen

 • Uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs).
 • Een pasfoto, niet ouder dan 6 maanden, die voldoet aan de eisen
 • Uw huidige rijbewijs als het om verlenging gaat.
 • U kunt betalen met pinpas, creditcard of contant geld.

Kosten

Kosten2024
Nieuw rijbewijs of verlengen rijbewijs€ 51,10
Rijbewijs met spoedaanvraag€ 90,75

Ophalen

 • U kunt uw rijbewijs op de 5e werkdag na 11.00 uur zelf ophalen. U hoeft geen afspraak te maken. Let op de openingstijden
  Voorbeeld: u bent dinsdag langs geweest voor uw aanvraag. Dan kunt u een week later op dinsdag uw rijbewijs ophalen na 11.00 uur.
 • Neem uw oude rijbewijs mee. De gemeente neemt uw oude rijbewijs in.
 • Haal uw rijbewijs binnen 3 maanden op. Na 3 maanden moeten wij uw rijbewijs vernietigen.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Als u een rijbewijs heeft dat u buiten Nederland heeft behaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kijk bij de RDW welke documenten u nodig heeft voor uw afspraak bij de gemeente. Plan uw afspraak online.

Tijdens de omwisseling mag u niet op de openbare weg rijden. Doet u dit wel, dan kunt u hiervoor een boete krijgen. U moet namelijk bij een controle op de weg uw rijbewijs kunnen laten zien.

Geef uw mening