Vrijwilligersverzekering

De gemeente Venlo heeft een collectieve verzekering afgesloten voor vrijwilligers. Vrijwilligers en organisaties hoeven zich hier niet voor aan te melden. Schade melden kan rechtstreeks bij de verzekeringsmaatschappij.

Schade melden

 • U meldt schade rechtstreeks bij Meeus Assurantiën in Den Haag. U vindt een schadeformulier op de website van Meeus
 • U kunt ook bellen met Meeus Assurantiën in Amsterdam op telefoonnummer 020 301 87 56
 • Vermeld duidelijk dat het gaat om de vrijwilligersverzekering van de gemeente Venlo
 • U hoeft de gemeente niet te informeren over schadegevallen en afwikkeling

pdf Pakket en voorwaarden (PDF, 403.59 KB)

Voorwaarden vrijwilliger

U bent een vrijwilliger als onbetaald en niet verplicht in georganiseerd verband werkzaamheden verricht voor anderen en/of de Venlose samenleving.

Maatschappelijke stage en mantelzorg vallen onder de dekking. Bent u bijvoorbeeld vrijwillig verkeersbrigadier, dan valt u ook onder de dekking. Het is dan wel belangrijk dat uw werk voldoet aan wettelijke eisen, zoals in dit geval de verkeers- en wegenwet.

Vrijwilligers van politie en brandweer vallen buiten de regeling. U valt ook buiten de regeling als u een bijstandsuitkering ontvangt en de schade heeft te maken met werk dat u verplicht doet om de uitkering te kunnen behouden.

U bent voor de verzekering geen vrijwilliger als u lid bent van een vereniging. Bijvoorbeeld: als u voetbalt bij een club, bent u geen vrijwilliger, maar als u bij die club (ook) een jeugdelftal leidt, bent u wel vrijwilliger.

U hoeft als vrijwilliger niet in Venlo te wonen. Als u maar actief bent voor een Venlose organisatie.
 Als u in Venlo woont, maar u doet vrijwilligerswerk in een andere gemeente, kunt u ook een beroep doen op de verzekering als die andere gemeente geen vrijwilligersverzekering heeft afgesloten.

U mag, als vrijwilliger, een onkostenvergoeding krijgen die past binnen de regels van de belastingdienst. Als de vergoeding hier aan voldoet, heeft dit geen invloed op de afwikkeling van de schade.

Vangnet

De vrijwilligersverzekering dient als vangnet voor de vrijwilliger. Het is niet de bedoeling dat u (financiële) schade oploopt als er iets gebeurt tijdens uw werk als vrijwilliger. Bij schadegevallen is het eerst aan de verzekering van de betrokken partijen. Pas als deze niet uitkeert kunt u een beroep doen op de vrijwilligersverzekering van de gemeente Venlo.

Voorwaarden organisaties

De organisatie:

 • hoeft zich niet aan te melden om deel te nemen aan de verzekering
 • hoeft niet te betalen om deel te nemen aan de verzekering
 • hoeft geen subsidie te ontvangen van de gemeente
 • hoeft geen inschrijving te hebben bij de Kamer van Koophandel

Als een schadeclaim wordt ingediend, controleert de verzekeringsmaatschappij of aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Wilt u als bestuurder van de organisatie aanspraak maken op de bestuurdersaansprakelijkheid, dan moet uw organisatie wel staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Eigen verzekering

Het is mogelijk dat u, als organisatie, door de vrijwilligersverzekering geen eigen verzekering nodig heeft, maar dat is niet vanzelfsprekend. Bekijk daarom zorgvuldig de voorwaarden van de vrijwilligersverzekering.

Meer informatie

 • Met algemene vragen kunt u contact opnemen met de gemeente Venlo via telefoonnummer 14 077 of  via info@venlo.nl.
 • Vragen over schadegevallen en de vraag of deze wel of niet worden vergoed, stelt u direct aan Meeus per e-mail info@meeus.com of u belt naar 070-3028985.
 • Vermeld duidelijk dat het gaat om de vrijwilligersverzekering van de gemeente Venlo.