Bewoners centrum en binnenstad Venlo

Algemeen

Woont u in of rond het centrum? In het gebied betaald parkeren of in een gesloten deel? Dan kunt u een parkeervergunning aanvragen via de digitale parkeerbalie. Dat geldt ook voor een jaarontheffing om het gebied in te rijden.

Parkeren

Wat moet u weten?

 • Om een parkeervergunning te kunnen aanvragen, moet u als bewoner ingeschreven staan in het gebied Centrum gesloten, Q4 gesloten, Centrum of Schil.
 • Er zijn maximaal twee parkeervergunningen per adres mogelijk.
 • Misschien krijgt u niet direct een parkeervergunning. Dit hangt af van het aantal beschikbare parkeervergunningen. Nadat u de aanvraag heeft gedaan, zetten wij u op de wachtlijst. Wij informeren u per e-mail als een parkeervergunning beschikbaar is. 
 • Als u een eigen parkeerplaats (6,0 x 2,5m) heeft of als u gebruik kunt maken van de parkeervoorziening van uw wooncomplex, kunt u geen parkeervergunning krijgen voor uw eerste voertuig.
 • De auto waarvoor u een parkeervergunning aanvraagt staat op uw naam/adres. Bij de aanvraag moet u een kopie van het kentekenbewijs toevoegen. Voor een vergunning voor een lease-of bedrijfsauto is het leasecontract of een verklaring van uw werkgevers nodig, waaruit blijkt dat u de hoofdbestuurder bent.
 • In het kostenoverzicht kunt u zien waar u met uw vergunning mag parkeren.
 • Voor uw bezoek kunt u gebruik maken van de parkeerregeling voor bezoekers.

Venstertijden betaald parkeren

Buiten de venstertijden betaald parkeren heeft u geen parkeervergunning nodig.

Venstertijden betaald parkeren
Weekdag Venstertijden
Maandag 08.00 - 18.00 u
Dinsdag 08.00 - 18.00 u
Woensdag 08.00 - 18.00 u
Donderdag 08.00 - 21.00 u
Vrijdag 08.00 - 18.00 u
Zaterdag 08.00 - 18.00 u
Zondag 12.00 - 18.00 u

U hoeft geen vergunning aan te vragen:

 • Voor het gebruik van uw eigen parkeerplaats (oprit, parkeerplaats op uw eigen terrein of behorend bij het wooncomplex).
 • Als u een gehandicaptenparkeerkaart als bestuurder heeft.
 • Voor het gebruik van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken.

Hoe aanvragen?

 • U vraagt een vergunning aan via de digitale parkeerbalie
 • U logt daarbij in met uw DigiD. Wanneer u geen DigiD heeft, kunt u deze aanvragen.
 • U kunt de parkeervergunning ook aanvragen in het stadskantoor. Maak hiervoor een afspraak.

Hoe gebruiken?

 • U ontvangt geen papieren bewijs, uw parkeervergunning is digitaal. Wij registreren uw kenteken digitaal. Handhavers controleren op basis van uw kenteken. De vergunning is actief vanaf het moment dat u heeft betaald. In de digitale parkeerbalie ziet u of de vergunning geldig is.
 • Via de digitale parkeerbalie kunt u ook het kenteken wijzigen. Om het kenteken te kunnen wijzigen moet de auto op uw naam/adres geregistreerd staan of heeft u een lease overeenkomst / gebruikersverklaring nodig. Bij een leaseauto of auto van de zaak moet u bij de online wijziging de leaseovereenkomst of verklaring van uw werkgever uploaden waaruit blijkt dat u de hoofdbestuurder bent.

Beugelparkeerplaatsen 

Voor bewoners in het Wilhelminapark is een aantal beugelparkeerplaatsen beschikbaar. U huurt dan een parkeerplaats die u voor anderen kunt afsluiten met een beugel. U logt in via de digitale parkeerbalie om een beugelparkeerplaats te regelen.

Parkeerabonnement parkeergarage 

Voor bewoners in het Centrum, Centrum gesloten en Q4 gesloten is er ook een belanghebbende parkeerabonnement in de Roermondsepoortgarage, de Nolenspleingarage of de Maaswaardgarage beschikbaar. Het maximaal aantal af te sluiten belanghebbende parkeerabonnementen op straat en in de garage samen is 2. Een aanvraag voor belanghebbende garage parkeerabonnement kunt u doen bij Q-Park. Informatie: website Q-Park / telefoon 088 - 329 51 00

Inrijden

Wat moet u weten?

 • In het centrum van Venlo gelden toegangsregelingen.
 • Bewoners die in een gebied wonen met een parkeer- of inrijverbod, kunnen een jaarontheffing aanvragen waarmee ze daar mogen rijden. 
 • Wilt u een jaarontheffing en heeft u een eigen parkeerplaats (6,0 x 2,5m) binnen dit gebied? Dan kunt u een 'Jaarontheffing eigen parkeerplaats Centrum gesloten' aanvragen. Daarmee heeft u 24/7 toegang om door het gebied naar uw parkeerplaats te rijden.
 • Wilt u een jaarontheffing en heeft u geen eigen parkeerplaats binnen dit gebied? Dan kunt u een 'Jaarontheffing nachttijd Centrum gesloten' aanvragen. Daarmee kunt u tussen 20.00 uur en 06.00 uur twee keer de binnenstad inrijden om te laden en te lossen.
 • Per adres geven we voor maximaal 2 voertuigen een jaarontheffing af.
 • Maakt u gebruik van een lease-of bedrijfsauto, dan is het leasecontract of een verklaring nodig waarin staat dat u de hoofdbestuurder bent van het voertuig.
 • Uw vergunning is digitaal. Maar u ontvangt ook een papieren vignet. Wij registreren uw kenteken digitaal. Handhavers controleren op basis van uw kenteken. De vergunning is actief vanaf het moment dat u heeft betaald. In de digitale parkeerbalie ziet u of de vergunning geldig is.
 • Is er op uw woonadres een calamiteit, zoals het uitvoeren van een spoedreparatie? Dan kunt u een 'Ontheffing calamiteiten Centrum gesloten' aanvragen. Met deze ontheffing heeft u 24/7 toegang tot het gebied Centrum gesloten en kunt u in de buurt van uw pand parkeren.

Hoe aanvragen?

 • U vraagt een vergunning aan via de digitale parkeerbalie
 • U logt daarbij in met uw DigiD. Wanneer u niet beschikt over een DigiD kunt u deze aanvragen.
 • U kunt de parkeervergunning ook aanvragen in het stadskantoor. Maak hiervoor een afspraak.

Hoe gebruiken?

 • Het vignet dat u krijgt moet zichtbaar in de auto liggen, omdat de handhavers zowel op kenteken als vignet controleren. De vergunning is actief vanaf het moment dat u heeft betaald. In de digitale parkeerbalie ziet u of de vergunning geldig is.
 • De bediening van de pollers is aan uw vergunning gekoppeld en gebeurt automatisch met een kentekencamera.
 • Via de digitale parkeerbalie kunt u ook het kenteken wijzigen. Om het kenteken te kunnen wijzigen moet de auto op uw naam/adres geregistreerd staan of heeft u een lease overeenkomst / gebruikersverklaring nodig. Bij een leaseauto of auto van de zaak moet u bij de online wijziging de leaseovereenkomst of verklaring van uw werkgever uploaden waaruit blijkt dat u de hoofdbestuurder bent.

Kosten

De gemeente is opgedeeld in gebieden. Op de kaart ziet u welke parkeergebieden er zijn.

Parkeervergunningen

Prijzen parkeervergunningen Centrum, Centrum gesloten, Q4 gesloten 
Abonnement Straatbewoner
Kosten 1e abonnement

€ 146,-

Kosten extra abonnement

€ 291,-

Waar parkeren Centrum en Rosarium
Uitwijkmogelijkheid Schil

U kunt een belanghebbende abonnement regelen via Q-Park voor de garages Roermondsepoort, Maaswaard en Nolensplein.

Prijzen parkeervergunningen bewoners Schil
Waar woont u Schil Wilhelminapark
Abonnement Straatbewoner Beugel
Kosten 1e abonnement

€ 79,-

€ 741,-

Kosten extra abonnement

€ 159,-

€ 741,-

Waar parkeren Schil Wilhelminapark
Uitwijkmogelijkheid Blauwe zone n.v.t.
 • De prijzen van de abonnementen gelden per kalenderjaar. Bij een kortere periode betaalt u in verhouding. 
 • Opzeggen van een vergunning gaat via de digitale parkeerbalie.
 • Zodra u niet meer ingeschreven staat op het vergunningadres, heeft u geen recht meer op uw parkeervergunning en trekken we deze in.

Ontheffingen inrijverbod

Jaarontheffingen gebied Centrum gesloten

Wat mag er Aantal per adres Ontheffing
Rijden naar eigen parkeerplaats 2 Eigen parkeerplaats
Laden en lossen (2x per 24 uur) 2 Nachttijd

Dagontheffing gebied Centrum gesloten

Wat mag er Aantal per adres Ontheffing
Inrijden en parkeren nabij pand 2 Calamiteiten

Jaarontheffingen gebied Q4 gesloten

Wat mag er Aantal per adres Ontheffing
Toegang tot het gesloten gebied Q4.
Maximaal 10 kentekens.
1 Inrijverbod

De kosten per ontheffing zijn € 26,75. Dit geldt voor zowel dag- als jaarontheffingen. We trekken de ontheffing in als u niet meer in het gebied gevestigd bent. Als u de ontheffing stopzet, krijgt u geen geld terug. 

Kenteken wijzigen

U kunt via de digitale parkeerbalie gratis uw kenteken wijzigen. Op afspraak in het Stadskantoor kost dat € 27,50. 

Geef uw mening