Eikenprocessierups
Algemeen
De eikenprocessierups veroorzaakt elk jaar overlast door brandharen. Helemaal bestrijden lukt niet, maar de gemeente probeert de hinder zo veel mogelijk te beperken. Bestrijding vindt plaats bij bomen van de gemeente waar de eikenprocessierups de meeste overlast veroorzaakt.
Maatregelen per gebied
De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups alleen op drukbezochte plekken in de openbare ruimte. Op andere locaties treffen we ecologische maatregelen. Op minder drukke locaties markeren we de boom met een waarschuwingslint, zodat u weet dat er een nest zit.
Drukbezochte plekken
Bestrijding en verwijderen nesten
Op plekken waar veel mensen langere tijd zijn spuit de gemeente preventief om nesten te voorkomen.
Dit gebeurt bij bomen van de gemeente waar de eikenprocessierups de meeste overlast veroorzaakt. Denk hierbij aan scholen, speelplekken, sportcomplexen en zorgcentra. Helpt dit niet genoeg? Dan laten we de nesten verwijderen.
Minder drukke locaties
Mezenkasten en waarschuwingslint
In rustige gebieden of plekken waar mensen maar kort zijn, kiest de gemeente voor een natuurlijke aanpak. We hangen mezenkasten op en maaien minder, zodat natuurlijke vijanden van de rups blijven.
We voeren hier géén preventieve bestrijding uit en verwijderen ook geen nesten. Wel waarschuwen we met lint met de tekst: ‘Pas op: eikenprocessierups’.
Plekken waar mensen kort aanwezig zijn
Geen preventieve bestrijding, wel mezenkasten
Langs wegen, voet- en fietspaden stimuleert de gemeente natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. We hangen mezenkasten op en maaien minder, zodat er meer natuurlijke vijanden overblijven om de rups te bestrijden.
In deze gebieden spuiten we niet preventief, verwijderen we geen nesten en plaatsen we geen waarschuwingslint.
Overlast beperken
De eikenprocessierups zorgt op veel plekken voor overlast. De gemeente doet haar best om dit zoveel mogelijk te beperken, maar helemaal voorkomen lukt niet. Op sommige locaties is bestrijding lastig of vanuit natuuroverwegingen niet wenselijk.
Let op: de gemeente is alleen verantwoordelijk voor gemeentelijke bomen. Bomen van particulieren, natuurorganisaties of andere overheden (zoals Provincie, Rijkswaterstaat en Waterschap Limburg) vallen daar niet onder.
Heeft u een nest in uw tuin? Bestrijd het dan niet zelf, maar schakel een professioneel bedrijf in.