Openbare laadpalen

Steeds meer mensen rijden elektrisch. Maar niet iedereen heeft een eigen oprit waar een laadpaal kan staan. Daarom plaatst de gemeente openbare laadpalen waar iedereen gebruik van kan maken. Hierbij letten we erop dat de laadpalen zo goed mogelijk verspreid zijn in de gemeente.

Door het groeiend aantal elektrische auto’s zijn er meer openbare laadpalen nodig. Daarom plaatsen wij de komende jaren in de gemeente een netwerk van openbare laadpalen. Dit doen we samen met Vattenfall InCharge. De openbare laadpalen werken 100% op windenergie. Door elektrisch te rijden draagt u bij aan een schonere, stillere omgeving en het Klimaatakkoord.

Beschikbare oplaadpunten

Kijk voor een overzicht van de beschikbare oplaadpunten op www.oplaadpalen.nl. Vul op die website rechtsboven in het zoekveld de plaats in, of beweeg met het 'handje' om de kaart te verplaatsen en in te zoomen. 

Aanvragen openbare laadpaal

Als er geen openbare laadpaal bij u in de buurt is, kunt u hiervoor een aanvraag doen.

Wanneer?

Als er nog geen laadpalen in uw buurt zijn of als de laadpalen veel in gebruik zijn, komt er mogelijk een nieuwe laadpaal bij. 

Aanvragen

De gemeente Venlo werkt samen met Vattenfall. De aanvraag kan rechtstreeks via de website van Vattenfall ingediend worden. Op de website staat uitgelegd welke stappen er doorlopen worden. Aan de aanvraag en het plaatsen van de paal zijn geen kosten verbonden.

Voor het aanvragen van een openbare laadpaal en antwoord op veelgestelde vragen kunt u terecht op de website van Vattenfall InCharge: aanvragen openbare laadpaal bij Vattenfall InCharge

Parkeren bij laadpaal

De parkeerplekken bij een laadpaal zijn bedoeld voor het opladen van elektrische auto’s. Een elektrische auto mag bij een laadpaal blijven staan als de auto met een stekker is aangesloten op de laadpaal. Is uw auto helemaal opgeladen? Verplaats de auto dan, zodat andere elektrische rijders in uw buurt de laadpaal kunnen gebruiken.

Betaald parkeren / blauwe zone

Staat een laadpaal in een gebied met betaald parkeren dan moet u parkeergeld betalen of een parkeervergunning hebben. Net als bij een gewone parkeerplek. Ook als een laadpaal in een blauwe zone staat, gelden de regels die bij deze zone horen. Bent u niet in het bezit van een ontheffing dan mag u hier 2 uur parkeren met behulp van de parkeerschijf.

Kabel vanaf eigen woning

U mag een elektrische auto alleen opladen op een eigen terrein of bij een openbare laadpaal.

Het is niet toegestaan om een laadkabel over de stoep of openbare weg te leggen. Een snoer zorgt voor gevaarlijke situaties en er kunnen mensen over struikelen. Zo vormt een snoer bijvoorbeeld een obstakel voor slechtzienden en mensen met een rollator of rolstoel.
Een alternatief met kabelgoot of drempel is vooralsnog niet toegestaan. De gemeente gaat wel mee met nieuwe ontwikkelingen, in 2022 bekijkt de gemeente of dit soort alternatieven een veilige uitkomst kunnen bieden.