Scheiding laten inschrijven

Algemeen

Bent u net gescheiden? Is uw huwelijk ontbonden? Uw partnerschap ontbonden of beëindigd? Dan moet u dit binnen 6 maanden laten inschrijven bij de gemeente waar uw huwelijk of partnerschap is gesloten. Meestal regelt een advocaat dit voor u. Bel voor een afspraak met 14 077.

Wat u moet weten

De gemeente schrijft de uitspraak van de rechtbank in de burgerlijke stand in. Daarna is uw huwelijk of partnerschap officieel ontbonden of beëindigd. Voorwaarde is dat er geen beroep tegen de beschikking meer mogelijk is en dat beide partijen akkoord gaan met de beschikking.

Bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap gaat u alleen naar de rechter als u het niet met elkaar eens bent.

Meer informatie

  • De Rijksoverheid geeft meer informatie over scheiden.
  • Er is in Venlo een Kind en Scheidingsloket: een centraal loket voor kinderen en ouders die te maken hebben met (echt)scheiding. Alle gezinsleden kunnen hier terecht met vragen rond de (echt)scheiding. In het Kind en Scheidingsloket werken betrokken professionals van Incluzio Sociale Basis en het Juridisch loket, in samenwerking met de gemeente Venlo.
  • U kunt bij gemeente laten weten hoe organisaties van de overheid u na de scheiding kunnen aanschrijven.

Meenemen

  • schriftelijk verzoek tot inschrijving
  • afschrift van de echtscheidingsbeschikking

Kosten

ProductPrijs 2024
Inschrijving in burgerlijke stand Gratis
Akte van ontbinding van het huwelijk € 16,60