Wijziging melden bijstandsuitkering

Algemeen

Als u een bijstandsuitkering ontvangt dan moet u een verandering in uw situatie op tijd doorgeven. Bijvoorbeeld als u gaat samenwonen, bijklust, dure spullen krijgt of als u op vakantie gaat. Dit moet op tijd anders riskeert u een boete.

Vraag een wijzigingsformulier op bij uw rechtmatigheidscoach.

Wat u moet weten

Een bijstandsuitkering is een uitkering die uw eigen inkomsten aanvult tot een bepaald bedrag. Dit is een normbedrag dat voor uw persoonlijke situatie geldt om rond te kunnen komen. Verandert uw situatie? Dan moet u dat direct doorgeven. Soms overtreden mensen de regels, zonder dat ze het zelf weten. Let dus goed op bij een van de volgende situaties. Zo voorkomt u een hoop problemen.

Wilt u meer weten over de regels die voor u gelden? Kijk dan op Rijksoverheid.nl

Hoe u leeft verandert

Bent u alleenstaand, of woont u samen? De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van uw leefsituatie. Als u gaat samenwonen of als uw kinderen 18 jaar worden dan kan uw uitkering lager uitvallen. Soms heeft u zelfs helemaal geen recht meer op een uitkering. Verandert uw leefsituatie? Dan moet u dat meteen melden.

U doet betaald werk 

Klust u zo nu en dan bij? Werkt u af en toe een dagje voor een uitzendbureau? Past u regelmatig op de kinderen van de buurvrouw? En krijgt u daar geld voor? Dan verdient u bij. U moet alle inkomsten melden aan de gemeente.

U heeft geld of dure spullen

Ontvangt u een bijstandsuitkering? Dan mogen uw bezittingen niet meer waard zijn dan een bepaald bedrag. Denk hierbij aan spaargeld, een auto, sieraden of een huis of grond in het buitenland. Voor het bezit van een eigen woning gelden aparte regels.

U gaat op vakantie

Als u een bijstandsuitkering ontvangt, mag u maximaal 4 weken van het jaar op vakantie. Verblijf in het buitenland of vakantie in Nederland moet u altijd melden via het wijzigingsformulier. Een vakantie moet u minstens twee weken van te voren melden.

Straf bij uitkeringsfraude

U moet het geld dat u teveel heeft ontvangen volledig terugbetalen. Als u verkeerde of geen informatie geeft dan is dat fraude en krijgt u een boete. De boete is maximaal 100% van het fraudebedrag. Bij een fraude van meer dan € 50.000,- doen wij aangifte bij de officier van justitie. U kunt dan een oproep verwachten om te verschijnen voor de strafrechter.

Controle

U neemt een groot risico als u veranderingen in uw situatie niet doorgeeft. Fraude komt namelijk vaak aan het licht. Dat komt doordat uw gegevens van de gemeente, belastingdienst, sociale verzekeringsbank en andere organisaties gekoppeld zijn. De gemeente controleert deze gegevens geregeld.