Plaatsen van objecten

Gaat u werkzaamheden verrichten binnen de gemeente Venlo? En wilt u bijvoorbeeld een container, mobiel toilet (Dixi), schaftkeet of steiger plaatsen? Dan heeft u in de hele gemeente een ontheffing nodig. Dit geldt in de openbare ruimte. Ook als u de weg, fietspad en/of stoep helemaal of gedeeltelijk wilt gebruiken en als u hekken wilt plaatsen rondom een bouwplaats.

Hoe aanvragen

 • De beoordeling van een tijdelijke ontheffing bedraagt minimaal vijf werkdagen. Het is belangrijk dat u tijdig een volledig ingevulde aanvraag doet.
 • Bij uw aanvraag moet u altijd een plattegrond / situatieschets toevoegen. Moet u een deel van de straat, het fietspad of het trottoir afzetten? Geef dan op de tekening aan hoe u dit doet. U bent zelf verantwoordelijk voor de afzetting en markering.
 • Een ontheffing is maximaal drie maanden geldig.
 • Let op: voor voertuigen die nodig zijn voor het plaatsen van bijvoorbeeld een steiger heeft u mogelijk ook aanvullend ontheffingen nodig om het gebied in te rijden.
 • Als u geen mogelijkheden heeft om online uw aanvraag te doen, kunt een tijdelijke ontheffing ook aanvragen aan de balie in het stadskantoor. Maak hiervoor een afspraak.
  De doorlooptijd van een aanvraag een de balie is hetzelfde als een aanvraag via het online formulier.

Regels in het gebied Centrum gesloten

 • In de binnenstad van Venlo geldt een toegangsregeling.
 • Voor voertuigen die nodig zijn om een container, mobiel toilet (Dixi), schaftkeet of steiger te plaatsen heeft u in de binnenstad mogelijk aanvullende ontheffingen nodig om het gebied in te rijden.

Hoe gebruiken?

 • Wanneer uw aanvraag positief is beoordeeld krijgt u het besluit per mail.
 • Lees voor het gebruik van de ontheffing altijd eerst de gestelde voorwaarden door.
 • Het ontvangen besluit dient altijd goed zichtbaar op het object of in de directe nabijheid van de werklocatie aanwezig te zijn.

Kosten

Bij tijdelijke ontheffingen gelden eenmalige legeskosten per ontheffing. Daarnaast geldt een toeslag per dag. De binnenstad van Venlo is opgedeeld in gebieden waar speciale toeslagen gelden. Het gaat om een toeslag per 12,5 vierkante meter (m²) voor gebruik van de gemeentegrond.

Op de overzichtskaart ziet u welke gebieden van toepassing zijn in de binnenstad.

Tijdelijke ontheffing voor het plaatsen van objecten
Ontheffing Kosten
Standaard ontheffing plaatsen container, mobiel toilet, schaftkeet, steiger € 26,00
Project ontheffing afzetten weg

€ 95,00

Project ontheffing plaatsen steiger, inrichten werklocatie € 95,00
Toeslag gebruik openbare ruimte
Gebied

Kosten per 12,5 m² /dag

Centrum gesloten € 17,40 (2021)
€ 17,60 (2022)
Centrum € 10,40 (2021)
€ 10,60 (2022)
Schil € 9,20 (2021)
€ 9,30 (2022)
Overige gebieden Geen toeslag