Plaatsen van objecten

Algemeen

Gaat u werkzaamheden uitvoeren binnen de gemeente Venlo? En wilt u bijvoorbeeld een container, mobiel toilet (Dixi), schaftkeet of steiger plaatsen? Dan heeft u in de hele gemeente een ontheffing nodig. Dit geldt in de openbare ruimte. Ook als u de weg, fietspad en/of stoep helemaal of gedeeltelijk wilt gebruiken en als u hekken wilt plaatsen rondom een bouwplaats.

Hoe aanvragen

 • Vraag een tijdelijke ontheffing op zijn laatst 5 werkdagen van tevoren aan.
 • Wilt u een weg afsluiten? Dan vraagt u de ontheffing op zijn laatst 2 weken van tevoren aan. U voegt dan ook een verkeersplan toe aan de aanvraag.
 • Bij uw aanvraag moet u altijd een plattegrond / situatieschets toevoegen. Moet u een deel van de straat, het fietspad of het trottoir afzetten? Geef dan op de tekening aan hoe u dit doet. U bent zelf verantwoordelijk voor de afzetting en markering.
 • Een ontheffing is maximaal drie maanden geldig.
 • Let op: voor voertuigen die nodig zijn voor het plaatsen van bijvoorbeeld een steiger heeft u misschien ook nog ontheffingen nodig om het gebied in te rijden.
 • Als u de aanvraag niet online kunt doen, kunt een tijdelijke ontheffing ook aanvragen aan de balie in het stadskantoor. Maak hiervoor een afspraak.
  De afhandeling van een aanvraag een de balie duurt net zo lang als bij een aanvraag via het online formulier.

Regels in het gebied Centrum gesloten

 • In de binnenstad van Venlo geldt een toegangsregeling.
 • Voor voertuigen die nodig zijn om een container, mobiel toilet (Dixi), schaftkeet of steiger te plaatsen heeft u in de binnenstad misschien ook nog ontheffingen nodig om het gebied in te rijden.

Hoe gebruiken?

 • Wanneer u de ontheffing krijgt, sturen wij u het besluit per mail.
 • Lees voor het gebruik van de ontheffing altijd eerst alle voorwaarden door.
 • Het ontvangen besluit moet altijd goed zichtbaar op het object of in de directe nabijheid van de werklocatie aanwezig zijn.

Kosten

Voor een tijdelijke ontheffing betaalt u eenmalige kosten. Daarnaast betaalt u in sommige gebieden in de stad een parkeertoeslag per dag. De binnenstad van Venlo is opgedeeld in gebieden waar speciale toeslagen gelden. Het gaat om een toeslag per 12,5 vierkante meter (m²) voor gebruik van grond van de gemeente.

Op de overzichtskaart ziet u welke gebieden er zijn in de binnenstad.

Tijdelijke ontheffing voor het plaatsen van objecten
OntheffingKosten 2023Kosten 2024
Standaard ontheffing plaatsen container,
mobiel toilet, schaftkeet, steiger
€ 26,75€ 27,93
Project ontheffing afzetten weg€ 96,76€ 111,71
Project ontheffing plaatsen steiger, inrichten werklocatie€ 96,76€ 111,71
Toeslag gebruik openbare ruimte
GebiedKosten per 12,5 m2 / dag 
Centrum gesloten€ 18,20
Centrum€ 10,90
Schil€ 9,60
Andere gebiedengeen toeslag