Omgevingsvergunning

Wilt u bouwen of verbouwen? Slopen? Wilt u een boom kappen? Of iets anders aan uw omgeving veranderen? In veel gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig. Een omgevingsvergunning vraagt u aan in het Omgevingsloket online van de Rijksoverheid.

Vergunning nodig of niet

Met de vergunningcheck van Omgevingsloket online ziet u of een omgevingsvergunning nodig heeft. Misschien hoeft u alleen een melding te doen. Soms is er helemaal geen vergunning of melding nodig.


Check het bestemmingsplan

Heeft u voor uw bouwplan geen omgevingsvergunning nodig? Dan moet uw plan in sommige gevallen nog wel in het bestemmingsplan passen. In een bestemmingsplan staat precies waar wat gebouwd mag worden.

  • Past uw bouwplan in het bestemmingsplan? Dan mag u in sommige gevallen zonder vergunning bouwen.
  • Past uw bouwplan niet in het bestemmingsplan? Dan hebt u alsnog een vergunning nodig. 

Asbest

Bij verbouwing of renovatie van een bouwwerk dat is gebouwd voor 1994, is de kans groot dat u asbest tegenkomt.  Hoe u hiermee om moet gaan binnen de regels van het Bouwbesluit leest u in het informatieblad van het ministerie.


Monument

Bent u eigenaar van een (rijks)monument? Dan moet u altijd een omgevingsvergunning aanvragen.


Informatie over panden en percelen

Meer informatie over het inzien van bouwdossiers en tekeningen vindt u op de pagina Informatie over panden en percelen.


Overleg met gemeente en conceptaanvraag

Wilt u met de gemeente overleggen of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor uw bouwplannen? Of uw plannen in het bestemmingsplan passen? Stel uw vraag via de mail: info@venlo.nl 

U kunt uw aanvraag voor een omgevingsvergunning vooraf laten toetsen door het indienen van een conceptaanvraag omgevingsvergunning. De conceptaanvraag is vooral bedoeld voor complexe, grote of gevoelige (bouw)plannen.


DigiD

DigiD staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan verifiëren. U kunt zelf uw DigiD aanvragen op www.digid.nl.

Voorbeelden

Wanneer kunt u vergunningsvrij bouwen? Wanneer heeft u een omgevingsvergunning nodig? Hieronder voorbeelden van de Rijksoverheid van veelvoorkomende verbouwingen en bouwplannen.

Kosten

De kosten voor het indienen van een aanvraag omgevingsvergunning zijn afhankelijk van uw plannen. Uitgebreide informatie over kosten vindt u in de legesverordening.

U vindt de legesverordening op de website overheid.nl