Achternaam kiezen voor uw kind

Algemeen

Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt: die van u, van uw partner of een combinatie van de achternamen van beide ouders.

Achternaam kiezen

U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. Bij de keuze voor de achternaam moet u samen aanwezig zijn. Omdat de moeder niet altijd aanwezig kan zijn bij de geboorteaangifte is het handig om dit voor de geboorte te regelen. Het is niet mogelijk iemand anders voor u te machtigen.

Wat u moet regelen, hangt af van uw situatie:

U bent getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap

  • Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader.
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de moeder krijgt? Maak een afspraak.

U bent niet getrouwd

  • Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder.
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt? Dan moet de vader eerst het kind erkennen. Bij de erkenning maakt u de naamskeuze.

Dubbele achternaam kiezen

Vanaf 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van beide ouders: de dubbele achternaam. Bij de keuze voor de achternaam moeten beide ouders aanwezig zijn. 

Er is vanaf 1 januari 2024 ook een overgangsregeling voor kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren. Zie het kopje Overgangsregeling.

Mogelijk vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 gaat een nieuwe wet in: Invoering gecombineerde geslachtsnaam. Als ouders mag u uw kind ook een combinatie van beide achternamen geven.

Een voorbeeld: Ouders de Vries en Jansen krijgen in 2024 hun eerste kind. Zij kunnen kiezen voor de achternamen:

  • de Vries
  • Jansen
  • de Vries Jansen
  • Jansen de Vries

Uw situatie

U kunt alleen kiezen voor een dubbele achternaam als dit uw eerste kind is en tenminste één van de ouders de Nederlandse nationaliteit heeft, of als u gebruik maakt van de overgangsregeling. De wet gaat in per 1 januari 2024, maar soms kunt u de keuze al eerder doorgeven. Lees meer over de dubbele achternaam voor uw kind op de site van de rijksoverheid 

Overgangsregeling

Zijn alle kind(eren) van dezelfde ouders geboren op of na 1 januari 2016 en hebben de kinderen de Nederlandse nationaliteit? Dan kunnen kinderen alsnog een gecombineerde achternaam krijgen. Daarvoor moeten de ouders naamskeuze doen. Naamskeuze is in heel 2024 mogelijk. 

Meenemen

Van u beiden een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)

Kosten

Kosten achternaam kiezen: geen

Voor naamskeuze binnen deze overgangsregeling moet u per kind betalen: 

  • Voor het oudste kind betaalt u € 75,00 
  • Voor elk volgend kind van dezelfde ouders € 50,00

Wilt u kosten besparen? Dan is het advies om al voor de geboorte van het kind naamskeuze voor de andere kinderen te doen.