Achternaam kiezen voor uw kind

Algemeen

U kunt voor uw eerste kind samen de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen.

Wat u moet weten

U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. Bij de keuze voor de achternaam moet u samen aanwezig zijn. Omdat de moeder niet altijd aanwezig kan zijn bij de geboorteaangifte is het handig om de keuze van de achternaam vóór de geboorte te regelen. Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over de keuze van de achternaam

Wat u moet regelen, hangt af van uw situatie:

Getrouwd of geregistreerd partnerschap

Man en vrouw

Bent u als man en vrouw getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de vader. Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt? Neem contact op via 14077 voor een afspraak.

Twee vrouwen

Bent u als twee vrouwen getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Wilt u dat uw kind de achternaam van de geboortemoeder of duomoeder krijgt? Dan moet u dat samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand. Neem contact op via 14077 voor een afspraak.

Gezin van twee mannen

Een gezin van twee mannen kan een kind adopteren. Bij adoptie van het eerste kind kunt u de achternaam kiezen.

Niet getrouwd

Bent u niet getrouwd of geen geregistreerde partners? Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat uw kind de achternaam van de vader of van de duomoeder krijgt? Dan moet de vader of de duomoeder het kind erkennen. Bij de erkenning kunt u dan samen de naamskeuze doen.

Meenemen

Van u beiden een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)

Kosten

Geen