Hulp bij geldzorgen
Algemeen
Heeft u zorgen over uw financiën? Weet u niet meer hoe u uw rekeningen moet betalen? Er zijn verschillende regelingen en organisaties die u misschien kunnen helpen.
Regelingen van de gemeente
De gemeente biedt hulp voor inwoners in geldnood. Zodra er nieuwe maatregelen zijn, leest u daarover op deze pagina.
- Individuele inkomenstoeslag: Leeft u al lange tijd van weinig inkomsten? En heeft u geen zicht op een hoger inkomen? Dan kunt u misschien een individuele inkomenstoeslag krijgen.
- Bijzondere bijstand: Heeft u onverwachte extra kosten die u niet kunt betalen? Dan kunt u misschien geld krijgen van de gemeente.
- Energietoeslag: Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u misschien energietoeslag krijgen.
- Kindpakket: Elk kind moet mee kunnen doen aan leuke en belangrijke dingen. U kunt misschien een extra bijdrage krijgen voor sport, cultuur, activiteiten op school of de verblijfsvergunning of eigen ID-kaart voor uw kind.
- Stadspas Venlo: Als u een laag inkomen heeft, kunt u met de Stadspas Venlo betalen of korting krijgen bij verschillende bedrijven en organisaties in Venlo.
- Schuldhulpverlening: Heeft u schulden of betalingsachterstanden? Wacht dan niet te lang en neem contact op met de gemeente. Samen met u gaan we op zoek naar oplossingen die u verder helpen.
- Collectieve zorgverzekering: Heeft u een laag inkomen en een laag vermogen? Dan kunt u de collectieve zorgverzekering bij zorgverzekeraar VGZ afsluiten. U bent dan goed verzekerd voor minder geld.
- Kwijtschelding: Heeft u een laag inkomen en een laag eigen vermogen? Dan kunt u misschien kwijtschelding krijgen van enkele gemeentelijke belastingen en enkele waterschapsbelastingen. U vraagt dit aan bij BsGW.
- Startpunt Geldzaken: Maak stap voor stap een geldplan dat past bij uw situatie.
Informatie in andere talen
Spreekt u een andere taal? We hebben de geldkrant ook in het Arabisch, Engels, Pools of Turks.
Hulp van andere organisaties
Zodra de Rijksoverheid nieuwe maatregelen biedt, leest u dat op deze pagina.
- Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie.
- BerekenUwRecht: Bereken in een paar stappen op welke bedragen u misschien recht heeft en waar u deze kunt aanvragen.
- Heeft u geen overzicht meer over uw financiën? Loopt u achter met het betalen van de huur? Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk stappen onderneemt. Incluzio Sociale Basis ondersteunt waar mogelijk, denkt met u mee en kan u ook doorverwijzen naar de juiste instanties.
- Bent u een oudere en heeft u geen volledige AOW? Dan kunt u misschien een AIO-aanvulling krijgen. U vraagt de AIO-aanvulling aan op de website van de SVb.
- Humanitas Thuisadministratie helpt u bij het op orde brengen en houden van uw financiën en administratie. Ook geven ze advies over geldzaken en bij geldzorgen.
- Hebt u schulden of denkt u dat u binnenkort schulden maakt? SchuldHulpMaatje kan u dan helpen. De getrainde vrijwilligers werken samen met u aan een leven zonder schulden.
- Nibud.nl: Tips en hulpmiddelen voor geldzaken.
- Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers.
- Wijzeringeldzaken.nl: Tips om beter rond te komen.
- Geldfit is dé plek voor tips en informatie over geld. U krijgt een passend advies of Geldfit brengt u in contact met iemand met u meedenkt.
Hulp voor ondernemers
- Doe de test van Geldfit zakelijk en krijg een persoonlijk advies.
- Op de website van de KvK vindt u organisaties die ondernemers met geldzorgen helpen
Komt u er zelf niet uit?
U kunt bij geldzorgen zelf contact opnemen met de gemeente. Dat kan ook als u nog geen schulden of betalingsachterstanden heeft. De gemeente gaat samen met u op zoek naar oplossingen die u verder helpen.
Bel 14 077 optie 1.
Of ga naar een van de Informatie- en Adviespunten.